1. Utviklingsmetode og plattform:

Vestviken Naturistforenings nettsider er utviklet pรฅ plattformen WordPress, som er verdens mest benyttede nettsideplattform. Hele 43,5 % av alle verdens nettsteder kjรธrer pรฅ WordPress, og benyttes pรฅ 478 millioner nettsteder. Nรฅr man bare ser pรฅ andelen nettsteder som benytter WordPress som publiseringsplattform – CMS er den pรฅ 62,6 prosent. Det at nettsideplattformen er รฅpen kildekode og i sรฅ stor bruk fรธrer til at kjernedatabasen stadig oppgraderes og fรฅr sikkerhetsoppdatering, og det samme er tilfelle med de mest brukte/stรธrste utvidelsene med tilleggsfunksjonalitet. Selv om mye er standardfunksjonalitet, sรฅ krever oppbygging av et nytt nettsted mye tilpassning slik at utvidelsene og kjernedatabasen kjรธrer mest mulig knirkefritt sammen. Videre mรฅ man ofte gjรธre noen spesialtilpasninger der man tar i bruk utvidelser for รฅ lรธse vรฅre spesialbehov, slik som arrangementskalender, gruppepรฅmelding, innmeldingsskjema og nettbutikk-lรธsning. 

Veldig mye av dette arbeidet er gjort av undertegnede, Morten Thorvaldsen, men for รฅ ivareta testing av sikkerhetsfunksjonalitet, nye plugin-oppdateringer og feilsรธking ved hendelser har det vรฆrt nรธdvendig รฅ innhente ekstern teknisk utviklings- og systembistand. Dette har vรฆrt nรธdvendig for รฅ ivareta vรฅre medlemmers tilgang til nettsider, informasjonssikkerhet og personvern, samt iverksette tiltak for รฅ motvirke hacking, sikkerhetshendelser og spam-/DDOS-angrep mot vรฅre nettsider. Det er i denne forbindelse sรธkt รฅ redusere kostnadene betydelig sammenlignet med timepris som norsk webutvikler/byrรฅ fakturerer, og gjort avtale med utenlandske tjenesteytere. Da nettsiden utvikles av en ideell frivillig organisasjon for hobbyformรฅl, sรฅ er slike tjenestekjรธp unntatt merverdiavgiftsplikt til Norge.

Vestviken Naturistforening har ogsรฅ hatt muligheten til รฅ sette bort driftsansvar og vedlikehold til eksterne nettsidebyrรฅer. Ved etablering av nettsidene i 2021, og nรฅ pรฅ forsommeren i forbindelse med NNF-arbeidsgruppen for nye nettside, ble det innhentet pristilbud fra eksterne byrรฅer som i gjennomsnitt ligger pรฅ kr. 25 000 per รฅr for driftstjenester. I tillegg tilkommer lรธpende utviklingstjenester, hvor det er behov for tilpasninger av funksjonalitet i nettsiden. Gjennom innhenting av pristilbud for nye nettsider til Norsk Naturistforbund er det gitt anslag pรฅ utviklingskostnader pรฅย kr. 60 000 til 120 000, uten at funksjonalitet som nettbutikk, gruppemodul, naturistguide og digitalt medlemsbevis er inkludert. I tillegg tilkommer kostnader for tilpasning av ytelses- og sikkerhetsfunksjonalitet i nettsiden.

You might also be interested in this:

Leave A Comment

en_GBEnglish
Contact us